2020-08-29 06:32:17• hírek • Bede Emőke

Két településről is jelentettek ASP-gyanús eseteket

Fotó: freepik.com
Fotó: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) legfrissebb tájékoztatása szerint megyénk területén 12 közigazgatási egységben van jelen az afrikai sertéspestisként ismert fertőzés, ám két településről újabb gyanús eseteket is jelentettek.

Mint megtudtuk, Tasnádon egy, Szilágypéren pedig két gazdaságból jelentettek megbetegedésre utaló tüneteket a gazdák. Az ASP-gyanús sertésektől mintát vettek, majd továbbították azokat a laboratóriumnak, a helyszíneken pedig megtették a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásához szükséges lépéseket.


A hatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a kórokozó által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő okát a biztonsági intézkedések be nem tartásában kell keresni. Az igazgatóság korábban kifejtette, hogy a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor nyomatékosítja azt is, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: